Dřevostavba Zilvar: upomínka na válečného veterána i prehistorickou dobu-Deník.cz

2021-12-14 07:56:05 By : Mr. Ethan Do

Nedaleko Hradce Králové stojí již přes rok zvláštní stavba. Jde o víkendový dům rodiny s malým synem, který tak trošku zasáhl do jeho architektonického řešení. Tehdy čtyřletý milovník všech živých tvorů vyslovil přání, aby dům vypadal jako prehistorický členovec.Za své jméno dům vděčí dům vdčí dálivnému

Budoucí majitelé, kteří profesně působí v Praze, se rozhodli, že již nechtějí víkendy travit pouze ve velkoměstě a touží po oáze klidu v přírodě. Využili toho, že vlastní tisíc metrů čtverečních na okraji obce v blízkosti Hradce Králové. Dříve jim tu k rekreaci sloužila zahradní chatka poslepovaná z různých zdrojů od původních majitelů, ta však rodině s malým synem přestala vyhovovat a bloahraditné

Manželský pár vznesl vcelku jasný požadavek na stavbu víkendového domku. Mělo jít o nízkoenergetickou dřevostavbu k celoročnímu užívání. V ateliéru ASGK Design architektky Gabriely Kaprálové vznikly tři návrhy, z nichž vzešel vítězný projekt nazvaný po dávném majiteli pozemku − Zilvar. "Protože jsme na tomto místě několikrát zažili zvláštní situace, pátral jsem po historii tohoto pozemku a zjistil jsem, že zde kdysi stávalo stavení, které rod patřára Chtěli jsme mu určitým způsobem vzdát úctu, a tak jsme se rozhodli pojmenovat dům po něm," vysvětluje pohnutky investor.

Ateliér ASGK Design- Byl založen v roce 2006 architektkou Gabrielou Kaprálovou. -Zaměřuje se na udržitelnost ve výstavbě iv tvorbě interiérů. -Jednou z oblastí je také navrhování dřevostaveb. Deputy na www.asgk.cz.

Stavět na tomto místě přitom nebylo zcela ideální, neboť vysoká spodní voda v oblasti a umístění pozemku na samém kraji obce ve slepé ulici přinesly.nus "Spodní voda například zdržela stavbu na dva měsíce, protože se hrnula do základové spáry příliš rychle.Nakonecnemělocenu Ji nákladněodčerpávat , Ale radějipočkat, the glasses themselves snížíjejíhladina," popisuje situaci architektkažateliéru ASGK designed by Gabriela Kaprálová. Ø Company deputy SI podle Nímajitelényní Seny Tobao, Ze SE stavba ZAtěchtopodmínek realizovala a dům hotel výborněslouží svémuúčelu. Vegetace, přirozenéjezírko na zahradě I okolnívesnickézástavbyvedlyķnávrhujednoduchéhoobjektu (prostoru) ■variací na šikméstřechy. Abi SE zameziloproblémům itself spodnívodou, BYLDům hotel vystavěn na betonovýchpilířích a TIM odsazen ODterénu. Prostor podlahou je tak neustále provětraván a nedochází k vlhnutí.

Vzhled domu zároveň splnil i požadavek nejmenšího člena rodiny (syna), který si přál, aby dům vypadal jako prehistorický členovec Arthropleura (obří mnohonožka, pozn.). Materiálově dům splývá s okolím, neupozorňuje na sebe a poskytuje příjemné prostředí všem svým obyvatelům. Obklad z modřínových palubek postupem času přirozeně stárne. Na fasádě dochází ke hře čtvercových oken, některých otvíravých, některých skrytých za dřevěnými palubkami a poskytujících rozptýlené osvětleníné osvětlení, Dům slouží převážně k odpočinku, četbě a jako útočiště nejmenšího člena rodiny a jeho kamarádů.

Jednopodlažní objekt podélného tvaru ukrývá v lomené pultové střeše dvě vyvýšené galerie určené ke spaní. Neobvyklé řešení střechy se vzájemně převrácenými štíty zvolila architektka proto, aby vevnitř vznikl dynamicky klenutý strop, který optickyoděluje obě galerie v podkroví. Tím se střecha na jedné straně vyhýbá koruně staletého dubu a na druhé straně otočením umožňuje lepší proslunění severní části pozemku. Klenutý strop navíc posiluje pocit soukromí obyvatel protilehlých galerií.

Přízemí tvoří z velké části společenská místnost, takzvaná světnice s integrovanou kuchyňkou, jídelnou a kamny. Obytný prostor společně s kuchyňským koutem tvoří jeden otevřený celek, který je členěn pouze nábytkem av jižní části domu zvýšeným pódiem. Go to slouží jako and relax s knihovnou a výhledem do zahrady.

Galerie přístupné z prostoru světnice po samostatných schodištích jsou opticky propojeny s přízemím a prostor tak funguje jako jeden celek.

Objekt je navržen jako montovaná dřevostavba s difuzně otevřenou skladbou konstrukcí. Nosná část je sloupková z KVH profilů. Z vnitřní strany jsou obvodové nosné stěny opláštěny deskami OSB s přelepenými spoji Airstop páskou, z vnější strany jsou pak opláštěny dřevovláknitými deskami Steico Universal.

Dřevovláknitédesky jsou navrženy jako záklop z důvodu nízkého difuzního odporu a pro částečnou eliminaci tepelných mostů v místě konstrukčních prvků.

In the embankment, the domU na kruhovépilířežmonolitické hobetonu s odsazením ODterénu a provětrávaný mprostorem pod podlahou nebylonutné re-examination hydroizolacis podní STAVBY a konstrukce podlahy konstrukce podlahy a konstrukce podlahy systavBY a konstrukce podlahy a konstrukce podlahy a konstrukce a konstrukce podlahy a konstrukce podlahy a konstrukce a konstrukce podlahy syst

Dřevěný základ stojí na laťovém roštu s provětravanou mezerou. Pohledově je tvořena vertikálními fasádními palubkami bez pera a drážky se vzájemným odsazením.

Povrcová úprava je řešena opálením jednotlivých palubek, kartáčováním a nátěrem přírodní olejovou lazurou, která je po zavadnutí vytírána. Obložení stěn přechází plynule ve střešní rovinu tvořenou rovněž palubkami ve stejném dekoru. Vytváří se tak kompaktní celek.

Na obložení fasády a střechy byly použity ze sibiřského modřínu v tloušťkách 19 mm (stěny) a 24 mm (střecha). Palubky na střešním plášti pak byly z důvodů zvýšení životnosti navíc opáleny a natřeny ze všech stran.

Jejich obložení tvoří podlahové palubky (profil O) na pero a drážku a materiálově na sebe navazují is obložením střešní roviny. Palubky jsou kotveny na předsazeném laťovém roštu, který slouží pro vedení všech instalací před vzduchotěsnou vrstvou obálky.

Detailed napojení jsou řešeny na sraz, veškeré kotevní prvky jsou skryté. Interiérové ​​palubky jsou opatřeny nátěrem z dekoračního přírodního vosku. Na podlaze jsou palubky kartáčovány a opatřeny podlahovým olejem. Stejná povrcová úprava je použita i na palubkách terasy, interiér tak pohledově přechází do exteriéru.

ENERGETICKÁ (NE)NÁROČNOST

Objekt byl navržen v nízkoenergetickém standardu, obvodové konstrukce jsou v difuzně otevřené skladbě. Do rámové konstrukce byla vložena minerální izolace, výplně otvorů byly navrženy v dřevohliníkovém rámu s izolačním trojsklem.

Vytápění objektu primárně zajišťují krbová kamna, jako doplňkové byly navrženy sálavé infrapanely. Pro přípravu TUV byl navržen bivalentní zásobník s možností napojení solárních kolektorů.

Hlavní obytný prostor je prosklený velkými plochami a tím je využito solární energie v zimním období. V letním období jsou prosklené plochy kryty zastřešením terasy a posuvnými okenicemi. 

Více informací se dozvíte na webu www.asgk.cz.

podrobnější údaje-AUTOŘI: Gabriela Kaprálová, Vítek Donát, Peter Hričovec, ASGK Design-LOKALITA: ..................... .......... ............... okraj Hradce Králové-REALIZACE: ................... .......... ............ 2011 až 2013-ROZPOČET VČETNĚ VYBAVENÍ A ÚPRAVY OKOLÍ:... 3.5 million . Kč-ZASTAVĚNÁ PLOCHA: ........................................... 83 square meters -UŽITNÁ PLOCHA: 109 m² (85 m² + 24 m² terasa)-OBESTAVĚNÝ PROSTOR: ............ ................ 360 cubic meters